Ratazana's

Ratazana's
Vauvoja

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Downunder

"Hupun tulee peittää pää, kaula, rinta ja hartiat. Hupun tulee jatkua satulana selän yli häntään. Häntä värillinen mahdollisimman suurelta osin. Satulan on oltava tasainen, katkeamaton ja n. 2-4cm:n levyinen, eläimen koon huomioiden. Vatsakuvion tulee olla 2-4cm:n levyinen ja katkeamaton. Loppuosa vartalosta puhtaanvalkoinen."

Tulip Of Simply Rats
Downunder. Joskus monta vuotta sitten näin näitä muutaman Showtime rottalassa. Ymmärtääkseni myös Stardust rottalassa. En voi sanoa että se olisi ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta kiinnostuin muunnoksesta. Asia jäi mietityttämään, mutta en sen enempää ajatellut että haluaisin näitä itselleni. Kunnes sitten vuonna 2015 teimme neljännen (muistaakseni) matkan Hollantiin. Olin ennalta kysellyt downunderia eräälle toiselle kasvattajalle. Valitettavasti vain yhtä naarasta minulle tarjottiin ja siihen rakastuin heti. Tarjosin sitä toki tälle toiselle kasvattajalle, mutta hän ei sitä sitten halunnut joten varasin itselleni. Kyseessä oli dumbo sk russian blue hooded downunder. Ihana naaras nimeltään Tulip Of Simply Rats tutummin "Tulppis". 

Kyllähän sitä mietti et miten sitä alkaisi kasvattamaan hooded downunderia yhdellä naaraalla, mutta päätin yrittää kuitenkin. Tulppis kasvoi hyvin ja siitä tuli kaunis ja hyväluonteinen naaras. Kun sillä oli ikää ja kokoa tarpeeksi astutuin sen harley russian blue berkshire uroksella. Tämä poikue syntyi 19.7.2016. Poikue ei ollut iso mutta sieltä saatiin maailmaan ensimmäiset hooded downunderit. 

Tässä vaiheessa piti alkaa miettimään mistä saisi hoodedia johon tulevat sukupolvet yhdistää. Onneksi Mirja Vagabond's rottalasta tarjosi niin aikuisia kuin poikasiakin. Sainkin Mirjalta aikuisen naaraan ja aikuisen uroksen lainaan. Näillä edettiin hienosti. Poikueisiin syntyi kuitenkin vielä tässä vaiheessa niin hooded, spotted kuin variegated downunderia. Itse olin päättänyt pysyä hoodedissa mutta ilokseni kaksi muuta kasvattajaa kiinnostui näistä myös. Zaya's rottala otti spotted downunderit ja Stardust otti variegated downunderit. Minusta on hienoa että kaikkia näitä kasvatetaan ja toivottavasti saadaan myös spotted ja variegated downunder standardiin.
 















Vas. Russian blue hooded downunder uros. Hieno kuviointi vatsassa. Hieman ehkä leveä kuvio koska leviää takajalkoihin.

Oik. Spotted downunder. Kuviointi turhan kasaantunut alavatsaan.











 Vas. Berkshire downunder. Näitä syntyy satunnaisesti poikueisiin. Itse olen käyttänyt tätä hoodedin kanssa ja tuloksena oli ihan hienoja hooded downundereita.

Oik: Vähän parempi spotted downunder. Pilkutus jo havaittavissa mutta voisivat olla vieläkin irtonaisemmat ja  pienemmät.




Hooded downunderhan on standardiin päässyt mikä oli minulle hieno uutinen ja eihän sitä voi olla kuin tyytyväinen saavutuksiin ja kun ajattelee että yhdestä naaraasta kaikki lähti liikkeelle. Standardin kirjoittaminen ei onneksi kovin vaikeaa ollut. Käytin pääasiassa hoodedin omaa standardia ja lisäsin siihen vain vatsapuolen kuvioinnin. Myönnän kyllä että väänsin kättä standarditoimikunnan kanssa onko vähäinen pilkutus sallittua. tutkiin asiaa netissä ja vaikka missään olemassa olevassa standardissa ei ollut pilkut sallittuja niin en löytänyt yhtään kuvaa hooded downunderista jolla ei olisi pilkkuja ollut. Yhdessä ulkomaalaisessa ryhmässä yksi laittoi kuvan sellaisesta mutta kyseessä oli rotta jolla liian leveä selkäkuvio joten mahdolliset pilkut olisi siellä piilossa... jos tossa nyt on järkeä :D Ajattelin että pilkut kulkevat muunnoksen mukana ja siksi olisin pienen pilkutuksen sallinut tälle muunnokselle, mutta tajusin jälkeenpäin että ei näitä ole kukaan tainnut täysin puhtaasti kasvattaa ja siksi tulokset eivät ole olleet "täydellisiä" vielä. Joten virheeni myönnettyäni olen sitä mieltä että standardi on nyt oikea. Kova työ on siihen päästä, mutta niinhän se kuviollisten kasvattaminen aina on.

Mikä sitten on tilanne tällä hetkellä. Downunderit eivät ole vielä täysin vakaalla pohjalla,
joten siksi niitä ei kauheasti uskalla myydä lemmikeiksi. Mielelläni sijoitan poikueen kaikki downunderit, jottei sit lopu kesken. Hakusessa on koko ajan eri sukuisia hoodedeja joilla jatkaa linjoja eteenpäin. Terveys ja luonne on vielä myös tutkinnan alla. Mitään suurta huolta ei ole. Kuitenkin linjat on lähtöisin Hollannista ja eri rottaloista niin ongelmien essintulo vie useamman sukupolven.
Vaikka hooded downunder on enempi ollut mun projekti niin nyt myös Zaya's rottalassa syntyy ainakin yksi hooded downunder poikue. Lisäksi Rattitude's rottalasta löytää muutaman mun hooded downunderin :) 
Hienoa että näinkin moni kasvattaja tekee muunnoksen kanssa yhteistyötä. Mulla ei tilat riittäisi kaikkien hooded downunderien pitämiseen kotona.

Mikäli sinua kiinnostaa sijoituskotina toimiminen niin ota ihmeessä yhteyttä! 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti