Ratazana's

Ratazana's
Vauvoja

lauantai 16. tammikuuta 2016

Monipuolinen ruokinta

Kuten kaikilla eläimillä ja ihmisillä on monipuolinen ruokailu erittäin tärkeää rotille. Keskustelupalstat täyttyy kysymyksistä mitä syöttää rotille. No ajattelin tähän nyt vähän kirjoitella miten täällä syödään.



PERUSRAVINTO

Perusravinto on aina saatavilla oleva kuivaruoka. Meillä se on Altromin (elatus) pelletti. Tylsän näköinen ruoka, mutta sisältää kaiken mitä ne tarvitsevat paitsi proteiini. Itse suosin aina pellettiä.
Rotat syövät sitä näin ollen vain nälkäänsä eivätkä puputa sitä huvikseen. herkut on sitten erikseen. Mutta mikäli haluat syöttää siemenseosta niin suosittelen hommaamaan sen esimerkiksi kasvattajalta joka tekee itse seoksen ja on tutustunut siihen mitä sen ruuan pitää sisältää ja syöttää ruokaa myös itse. Eläinkaupoissa myytävät eivät yleensä ole soveliaita rotille. Pussissa voi olla kuva kanista, hamsterista, chinchillasta ja rotasta ja nämä eivät todellakaan syö samaa ruokaa. Pistää miettimään miten paljon valmistajaa kiinnostaa selvittää mikä on eläimille parhaaksi. Esim altrominin proteiinin tilalla tarjoan koiran kuivaruokaa tai sitten proteiinit saa tuore ruuan mukana. Eli koskaan ei pelkkää altrominia. Sen verran vielä sanon että emot ja poikaset saa meillä myös siemenseosta altrominin lisäksi.
Kupissa PITÄÄ AINA OLLA kuivaruokaa. Tuoreruoka on vain täydennys. Eli muista tarjota rotillesi kuivaruokaa.

TUORERUOKA

Törmäilen myös paljon kysymykseen mitä tuore ruokaa uskaltaa rotille antaa. Noh kaiken mitä voit yksivuotiaalle lapsellekin antaa. Liian mausteista tai suolaista ei saa antaa. Järkeä pitää aina käyttää et ei nyt suklaata tms tietenkään saa antaa.
Meillä poikaset ja emot saavat melko tuhtia ruokaa (yhden ohje löytyykin pidemmältä tästä blogista). Puuroa johon sitten sekoitetaan kaiken näköistä mitä kaapista löytyy. Esimerkiksi: koirien purkkiruokaa, keitettyä kananmunaa, lihaa kypsänä tai raakana, herne,maissi,paprika ym ym. Piltti ruokakin käy mutta kannattaa tarkistaa mitä se sisältää ettei ole maustettu liikaa. Hedelmä piltit on hyvä valinta. Koirille tarkoitetut lihat toimii myös rotilla joten eläinkaupan koiran ruoka osiot kannattaa tsekata :) Jos et ole herkkävatsainen niin eläinkaupoista saa ostettua myös käärmeille ja kissoille tarkoitettuja tipuja. Jotkut rotat tykkää kovastikin mutta en suosittele jos olet itse kovin herkkä näkemään kun tipu menee palasiksi. Meillä on testattu ja on tykätty.

HERKUT

Herkkuja sitten sillai järkevästi annettuna :) Lista kaikista mahdollisista herkuista olisi liian pitkä
mutta jos nyt luettelen muutamat suosikit.
Maissinaksut on suuuuuurta herkkua ja on mahtavaa kuunnella kun kymmenkunta rottaa nakertaa maissinaksuaan samaan aikaan :) Suosittelen kokeilemaan. niitä löytyy ruokakaupasta sipsi hyllyltä. Koirille tarkoitetut kosteat treeni namit on kans meillä suurta herkkua. Mut siis näitä on niin paljon että huh... ainiin meillä ei tykätty kuivatuista boilerin sydämistä :D ekan kerran rotat jätti herkkuja syömättä. Koirien herkut el.kaupasta on hyviä rotillekin ja ihan luitakin voi niille ostaa. Meillä on esimerkiksi tarjottu koirille tarkoitettuja hammashoito luita, ydinluita raakana ja kypsänä. Kuivatut kalat on myös suurta herkkua mutta niitä ei kannata isoja
määriä antaa varsinkin jos ei tykkää kalan hajusta. Annoin kerran savusilakkaa rotille ja monta päivää sen jälkeen haisi silakka kun kakat haisi ihan kalalle :D
Keitetty kananmuna on rottien suurta herkkua. Poikasille voi antaa puuron joukossa ja sitten myöhemmin vaikka osittain kuorittuna ja aikuisille kuorineen. Niillä on siinä kivasti hommaa kun yrittävät avata kuorta :)

Kannattaa ottaa huomioon ruokinnassa että poikasille ja kasvaville voi antaa vähän tuhdimpaa ruokaa ja useammin. Kun rotta kasvaa aikuiseksi on tuoreruuan määrää vähennettävä ja annettava harvemmin. Lisäksi sen ei tarvitse olla kovin tuhtia vaan voi olla jotain kevyempää ja terveellisempää. Rotta lihoo kuitenkin tosi helposti joten ethän syötä liikaa rottaasi.

MUISTA pitää saatavilla aina raikasta vettä!


1 kommentti: