Ratazana's

Ratazana's
Vauvoja

lauantai 2. tammikuuta 2016

Rotan hampaat

Tänään ajattelin kirjoittaa rotan hampaista. Mitään anatomian luentoa en jaksa tehdä vaan lähinnä omia kokemuksia.

Onneksi rotilla on melko vähän hammas ongelmia. Itselleni osui tänään kohdalle toinen koko harrastukseni aikana. Nuori uros (9kk) oli ruvennut menettämään massaa ja tuntui muutenkin kuivalta. Eilen sitä jo ihmettelin kun muutos oli niin äkkinäistä. Tänään välähti mieleen että tarkistampa sen hampaat. No ikäväkseni huomasin että alahampaista toinen oli ylikasvanut ja osui ikävästi kitalakeen ja ylähampaat oli oudosti katkennut vinoon. 
Vaihtoehtoja ei montaa ole. Lopetus, mikä ei minusta ole mikään ensimmäinen ratkaisu mihinkään. Toinen oli sitten että yritän itse leikata. Kerran aiemmin olen leikannut ja se sujui ihan hyvin joten en epäröinyt yrittää. Varsinkin kun uroksella on asenne kohdillaan niin ei tarvitse pelätä sen purevan (vaikka niillä hampailla se olisi ollut melko mahdotonta). Viimeksi leikkasin koiran kynsisaksilla mutta tällä kertaa valikoin aseeksi ihmisten hopeiset nipsu kynsisakset. Ne on tehokkaat mutta niiden kanssa pitää olla erityisen tarkkana ettei leikkaa mitään muuta vahingossa. Tässä tapauksessa hampaan oikea pituus oli helppo arvioida sillä sen toinen hammas oli normaalin pituinen. Käärin rotan pyyhkeeseen joka on sille mukavampi ja hallitsee sen tassujen käyttöä. Pitkään se jaksaa vastaan laittaa mutta sitkeästi ja rauhallisesti kun yritti niin onnistuin. Ylähampaihin en tällä kertaa koskenut sillä eivät kuitenkaan olleet pitkät vaikkakin vinot ja toinen sai kestää ihan tarpeeksi kun leikattiin alahammas.

Potilas oli oikein reipas ja oli heti operaation jälkeen rento ja syliteltävissä. Tarjosin pehmeää ruokaa (maksalaatikkoa) ja heti alkoi mutustelemaan ollen vielä sylissä :)

Ikävähän juttu tässä on se että operaatio luultavasti täytyy toistaa. Niin kauan kuin siitä ei koidu ylimääräistä stressiä rotalle sitä teen, mutta rajansa sitten kaikille.



Sen verran vielä pitää sanoa että en todellakaan suosittele että itse leikkaa mikäli ei ole sitä ennen nähnyt tehtävän. Eläinlääkärit suorittaa nämä jutut kunhan muistat kysyä sellaista lääkäriä jolla rotista kokemusta.

(HUOM: kuvat lainattu netistä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti